Elektrofi̇zyoloji̇k Çalışma (EPS) ve Ablasyon

Elektrofizyolojik Çalışma (EPS) kalbin ritim ve iletim bozukluklarının tanısı amacıyla uygulanan bir girişimdir.

EPS Hangi durumlarda yapılır?

Çok çeşitli nedenlerle kalbin normal uyarı ve ileti sisteminde aksamalar oluşabilir. Bazen de doğuştan olan ek yollar iletimde adeta kısa devrelere yol açarak taşikardi dediğimiz hızlı kalp atışlarına neden olabilirler. Bazen de kalbin herhangi bir yerinden kalbin yukarıda sözü edilen ana uyarı merkezinin denetimi dışında uyarılar çıkabilir ve hızlı atışlara neden olabilirler. EPS’nin gerekli olduğu durumlar aşağıda özetlenmiştir.
1) Aritmiler: Aritmiler kalbin yavaş çalışması (bradikardi), hızlı çalışması (taşikardi) veya düzensiz çalışması şeklinde olabilir:
Çarpıntının ön planda olduğu durumlar: Bu tür aritmi yapan durumlar şu şekilde özetlenebilir:
AVNRT (Atrioventriküler Nodal Reentrant Taşikardi):Atrioventriküler düğümün içinde bulunduğu bir çarpıntı türüdür.
Wolff Parkinson White Sendromu:Atrioventriküler düğüm dışında kalbin kulakçık ve karıncıkları birbirine bağlayan kestirme yollar nedeniyle ortaya çıkan çarpıntı türüdür.
Atrial Taşikardi: Kalbin kulakçıklarından bir noktadan çıkan çarpıntı türüdür.
Atrial Fibrilasyon: Kalbin kulakçıklarından birden fazla noktadan çıkan düzensiz hıza sahip bir çarpıntı türüdür.
Ventriküler Taşikardi: Kalbin karıncıklarından bir noktadan çıkan çarpıntı türüdür.

2) Kalbin düşük hızda çalışmasının ön planda olduğu durumlar:
Sinüs düğümü disfonksiyonu (Hasta Sinüs Sendromu): Bu sendromda sinüs düğümü düzenli ve yeterli miktarda uyarı çıkaramaz. Taşikardi, bradikardi veya çeşitli düzensiz ritimler görülebilir.
Atrioventriküler (AV) bloklar:Atrioventriküler düğüm, kalbin kulakçıkları ile karıcıkları birleştiren yapının ortasında olup uyarının karıncığa (ventrikül) geçmeden önde kısa bir süre bekletildiği yerdir. Bu düğümde iletimin bozulması uyarının ventriküllere geçişinde aksamalara ve kalbin yavaşlamasına neden olur.

3) Bayılma (senkop):Bayılma kalbe bağlı bir nedenden ise ciddi sonuçlar doğurabilir. Kalp ile ilgili olan bayılmaların en önemlisi aritmilere bağlı olanlardır. Diğer araştırmalarla nedeni saptanamayan bayılmalarda, kalp ile ilgili nedenlerin olup olmadığını saptamak için EPS yapılabilir.

Nasıl Yapılır?
İşlem, hasta hafif bir şekilde uyutularak (sedatize edilerek) yada tamamen uyanıkken yapılır. EPS’nin yapılış şekli koroner anjiyografiye benzer ancak tamamıyla farklı bir uygulamadır. Sağ ve bazen de sol kasık bölgelerinden lokal anestezi yapıldıktan sonra toplar-damarlar yoluyla kalbin içine 2 ya da 3 adet elektrod (2 mm kalınlığında kablolar) ilerletilir. Daha sonra kalbin çeşitli noktalarına yerleştirilen bu elektrodlardan elde edilen kayıtlar özel bir proğram sayesinde bilgisayar ortamına aktarılır. Aynı zamanda kalbe ilerletilen elektrodlar yoluyla kalbin çeşitli noktalarına elektriksel uyarılar da gönderilir ve kalbin mevcut ritim ve iletim sisteminde herhangi bir bozukluğun olup olmadığına bakılır.
Ağrılı bir işlem değildir. EPS işlemi yaklaşık olarak 20-30 dakika sürmektedir.

ABLASYON

EPS ile kalpte herhangi bir sorun tespit edildiğinde EPS’nin ikinci aşaması olan ablasyon işlemine geçilir. Tıp dilinde ablasyon “yok etmek ya da ortadan kaldırmak” anlamına gelmektedir. Kateter ablasyonu, EPS sırasında tespit edilen bazı ritim bozukluklarının tedavi edildiği bir uygulamadır. Uygulama olarak EPS’den farklı bir yanı yoktur. Tek farkı ablasyon yapmak için ek olarak bir kateterin daha kullanılmasıdır. Ablasyon sırasında aritmiye yol açan odağın ya da odakların ortadan kaldırılmasında ya ısı üreten enerjiler ya da soğutucu (dondurma işlemi) etkiye sahip enerjiler kullanılır. Bugün için en fazla kullanılan yöntem Radyofrekans kateter ablasyon yöntemidir. Bu yöntemde Radyo dalgaları kullanılarak hedef bölge 50-60 derece arasında ısıtılarak elektriksel yönden işlev göremez hale getirilir. İkinci sık kullanılan yöntem ise dondurma işlemidir. Bu yöntemle de hedef bölge -50 ila -70 dereceye kadar dondurulmaktadır. Her iki işlemin de birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları vardır.
Ablasyon işleminin en büyük avantajı, çoğu ritim bozukluklarında bu yolla tam kür sağlanabilmesidir. Diğer bir avantajı da hastayı ömür boyu ilaç tedavisi alma zorunluluğundan kurtarmasıdır. İlaç tedavisinin tam kür sağlayamaması nedeniyle ritm bozukluğu olan bir çok hastada, günümüzde EPS ve ablasyon işlemi alternatifi olmayan bir tanı ve tedavi aracı haline gelmiştir.

رموز الدخول

المقالات المشابهة

تكلّس الأذين الأيسر المفرط

تم التخطيط لعملية صمام تاجي لدى مريضة تبلغ من العمر 57 عاما. عند معاينة المريضة قبل العملية، ومن خلال تصوير الصدر بالأشعة السينية، لوحظ وجود تكلسات في موضع قريب من الصمام التاجي. وتم إكتشاف تكلس مفرط للأذين الأيسرلدى المريضة التي تقوم بتغيير الصمام التاجي. وبهدف إمكانية التقليل من خطورة الإنصمام الخثاري وتقلص الأذين الأيسر (الأذين)، تم إزالة كامل التكلس (التحجر) في حالة قطعة واحدة. وتم تخريج المريضة من المشفى بصحة جيدة في اليوم الـ 6 من العملية.

شوهدت 62630 مرة

أهمية علمية القلب من خلال فتحة صغيرة بحجم "فتحة المفتاح" في ...

من خلال فتحة صغيرة ودون إيفاق القلب يمكن القيام بعملية فتح انسداد الشريان التاجي وهو ما يقال عنه بـ LAD وهو الذي يغذي الجدار الأمامي للقلب وبنزل باتجاه الأمام وإلى اليسار. الهدف من إجراء العملية دون إيقاف القلب ومن خلال فتحة صغير هو حماية المريض من بعض المضاعفات. هذه النص هو مختصر باللغة التركية لمقالة علمية. ويهدف لتوعية المرضى في موضوع العلاجات الوقائية.

شوهدت 5678 مرة

شارك